Voor een mooi bruggetje zorgde het artikel in de Telegraaf. “Op dit moment zijn er te weinig actieve profboksers die de sport op de kaart kunnen zetten,” aldus ex-wereldkampioen Don Diego Poeder, die refereerde aan zijn tijd met onder andere Raymond Joval en Esther Schouten. Allemaal bekende namen die in de beginjaren van de Ben Bril Memorial in het Koninklijk Theater Carré hun afscheidswedstrijd boksten.

“Dat moet je een keer meemaken”

In tegenstelling tot de sombere kijk van Poeder is de actieve organisatie van het grootste boksgala van Nederland de overtuiging toegedaan dat een nieuwe generatie van professionals zich aandient. Woensdag tijdens de persconferentie voor de ambitieuze wedstrijdavond van aanstaande maandag maakte voorzitter Jan Lenten van de stichting Ben Bril Memorial de opmerking dat de oud-amateurs Rafik Harutjunjan, Stephen Danyo en Barry Groenteman zichzelf nar een hoger plan hopen te werken. Nieuwe gezichten, die het beroepsavontuur niet schuwen en daarbij hopen Brahim Kamal, Suriel Hooker en Joos Poulino als eveneens nieuwkomers uit de schaduw te treden.

Het Nederlandse profboksen krijgt duidelijk een impuls. Waarbij zich vanuit het kickboksen een speciale attractie voegt. Nieky Holzken, Europees en wereldkampioen in zijn discipline, heeft van zijn trainer Sjef Weber wonderschone verhalen gehoord over de ambiance in het mooiste theater van Nederland. “Dat moet je een keer meemaken,” zei zijn mentor. Dat gaat maandagavond ook gebeuren. Nieky Holzken betreedt als bokser de ring en krijgt de kampioen van Georgië Gari Abajiani als tegenstander. Dat wordt zijn eerste serieuze test na enkele opwarmpartijen eerder dit jaar. Heel de (kick-)bokswereld kijkt ernaar uit. Zal hij als bokser ooit ook de top bereiken? De Ben Bril Memorial, op 100 kaarten na zo goed als uitverkocht, bewijst een duidelijke functie te hebben.