In december verschijnt het fotoboek ‘Vechters’ van de Amsterdamse fotograaf Janus van den Eijnden. Van den Eijnden heeft maar liefst vijf jaar gewerkt aan het boek waarin onder meer portretten te vinden zijn van Gökhan Saki, Rico Verhoeven, Daniel Ghita en Robin van Roosmalen.

“Nadruk op de individuele innerlijke strijd”

“De afgelopen jaren fotografeerde ik kickboksers direct na de wedstrijd op kickboksgala’s door heel Nederland. In deze serie ligt de focus niet op het gevecht zelf, maar op het effect dat het heeft op zijn helden. Hieruit blijkt dat het geen ongecontroleerde strijd is die deze mannen hebben gevochten. Wie wil winnen heeft een combinatie nodig van geduld, totale spierbeheersing en kracht, waarbij lichaam en geest totaal afgemat raken. Door de totale uitputting, zijn op hun gezichten sporen te lezen van trots en verslagenheid. De kale achtergrond en de geïsoleerde manier waarop de vechters zijn geportretteerd legt de nadruk op de individuele innerlijke strijd die ze na de wedstrijd voeren met hun eigen emoties.”

“Het afgelopen jaar stonden kranten vol negatieve berichten over kickboksers en kickboks evenementen. Ondanks genoemde incidenten niet te ontkennen zijn, is het wel een smet op deze topsport. Om uit te blinken is een zware training vereist die nauwelijks te vergelijken is met andere sporten die we kennen. De vechters trainen veelal 6 dagen in de week om eens in de 3 maanden hun krachten te meten in enkele rondes van een aantal minuten. In het boek wil ik hier de aandacht op leggen. Met het fotoboek hoop ik de kickbokswereld en de kunstwereld kennis met elkaar te laten maken en de wereld van het kickboksen, die de laatste tijd vaak negatief in het nieuws verschijnt, van een andere kant te belichten,” aldus Van Den Eijnden.