Velen vragen zich af: wordt het NK boksen interessanter dan vorig jaar? Dat kan met een volmondig ja worden beantwoord. Op weg naar het NK boksen in het Topsportcentrum Rotterdam zijn dit jaar voor het eerst Noord en Zuid Nederlandse kampioenschappen gehouden. Dat was een experiment, bedacht door de commissie wedstrijden en evenementen, omdat de ervaring had geleerd dat bij sommige districten te weinig deelnemers uit de eigen regio inschreven voor de vijf kampioenschappen.

Nieuwe aanpak

Door het opgaan in het NNK en het ZNK werd het een drukte van belang. Achteraf kan gesteld worden dat deze opzet voor herhaling vatbaar is. De beste vier in elke klasse zowel uit de Noord Nederlandse als de Zuid Nederlandse kampioenschappen, worden toegelaten tot het NK op vrijdag 6 december, zaterdag 7 december en zondag 8 december, waardoor het deelnemersveld kwalitatief sterker is geworden. De aanpak telt nog een andere bijzonderheid: alle wedstrijdboksers worden ingedeeld in een A- en een B-klasse. Hierdoor komen de C-klasse en nieuwelingen te vervallen. De bedoeling is dat volgend jaar alleen deelnemers met meer dan vijf wedstrijden mogen meedoen aan het NNK en ZNK. Zij moeten de opstap-ervaring opdoen tijdens regionale en clubwedstrijden.

Technisch directeur Louis Wijdenbosch staat model voor deze nieuwe aanpak. Het is een verandering die volgt op wat er op Papendal aan de hand is. Daar heeft de Welshman Nigel Davies de leiding over een selectie die fulltime met het trainen voor het boksen bezig is. Dit project wordt gefinancierd door het NOC*NSF. Maar zoals vaker voorkomt in Nederland, verloopt (nog) niet alles naar wens. Nouchka Fontijn gaf bij de Bep van Klaveren Memorial aan dat zij – in tegenstelling tot de anderen – niet was meegegaan op trainingskamp in Engeland. De reden was een simpele. Nouchka houdt vast aan haar eis een deel van de week met haar eigen trainer Abdul Fkiri te willen doorgaan. Dat botst met het fulltime-programma op Papendal. Die situatie moet veranderen voor 1 januari 2014 want dan moeten er knopen doorgehakt worden. De Olympisch kandidate zal daarna beschikbaar moeten zijn voor het fulltime programma op Papendal.

Nouchka Fontijn komt in elk geval in actie op het NK boksen in Rotterdam. Zij treedt in de 75 kilo klasse aan tegen Maxine Koelemeij, die deel uitmaakt van de Papendal groep. Dat wordt een boeiende wedstrijd. Nouchka is vanzelfsprekend de favoriet. De partij wordt vroeg in de middag gebokst omdat beiden later naar het buitenland moeten afreizen. Het programma telt meer publiekstrekkers. Het is nog niet zeker of Peter Müllenberg voor het World Series of Boxing team Italia Thunder moet uitkomen. Wellicht is hij dat weekeinde vrij en kan hij in Rotterdam uitkomen. Dat zou een extra attractie voor het NK zijn. Zo vaak kan hij niet in Nederland boksen. Op het programma staan verder de jeugdige Alicia Holzken tegen Taneceia Balentien en de broers Wouter en Stevan Djokic. Er doen in totaal 160 boksers aan het NK mee en de dagelijkse wedstrijdprogramma’s bedragen meer dan dertig partijen waardoor het noodzakelijk is om in twee ringen te boksen. De wedstrijdprogramma´s worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. De loting is al verricht.