Nelson Mandela, de oud-president van Zuid-Afrika en volksheld, is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. De eerste donkere president van Zuid-Afrika kampte al langer met een slechte gezondheid en is in zijn woning in het bijzijn van zijn familie op vredige wijze gestorven.

“In de ring zijn dingen als leeftijd, rang, kleur en rijkdom irrelevant”

Nelson Mandela was een fervent liefhebber van de bokssport. Zo omschreef hij de bokssport in zijn autobiografie Long Walk to Freedom als ‘egalitair’ en noemt het de ideale uitlaatklep voor spanning en stress. Zelfs tijdens zijn 18-jarige gevangenschap op Robbeneiland bleef Mandela in zijn veel te kleine cel lichamelijk actief.

“Ik vond het geweld van boksen niet zo mooi als de wetenschap ervan. Het intrigeerde mij hoe iemand zijn lichaam zo kon bewegen om zichzelf te beschermen, hoe iemand een strategie gebruikt om zowel de aanval in te zetten als zich te verdedigen. Boksen is egalitair. In de ring zijn dingen als leeftijd, rang, kleur en rijkdom irrelevant.”

“Nadat ik de politiek inging heb ik eigenlijk nooit wedstrijden gebokst. Mijn grootste interesse ging uit naar het trainen. Ik vond dat de ideale uitlaatklep voor mijn spanning en stress. Het was de ideale manier om mezelf ergens in te verliezen,” vertelt Mandela in zijn autobiografie Long Walk to Freedom.

foto: Nelson Mandela op Robbeneiland