Tisha Balentien is door de Nederlandse Boksbond geselecteerd voor de wereldkampioenschappen jeugd die van 10 tot en met 20 april in Bulgarije plaatsvinden. De Almeerse bokster kreeg opmerkelijk genoeg de voorkeur boven Alicia Holsken, die in het verleden tot twee keer toe van haar wist te winnen.

Onderlinge resultaten van ondergeschikt belang

“Deelnemen aan AIBA toernooien/kampioenschappen is niet meer een vanzelfsprekendheid ondanks aanwezig talent of behaalde resultaten uit het verleden,” aldus Technisch Directeur van de Nederlandse Boksbond Louis Wijdenbosch. Volgens Wijdenbosch zullen de boksers aan moeten tonen een duidelijke ontwikkeling door te maken in het voorbereidingsprogramma en zijn onderlinge resultaten van ondergeschikt belang.

Vanuit de bokswereld is er met verbazing gereageerd op het besluit van de Nederlandse Boksbond om niet Holsken, maar Balentien af te vaardigen naar de wereldkampioenschappen.

“Alicia gepasseerd voor deelname aan het WK! Na twee keer gewonnen te hebben van haar directe concurrent en bovendien te zijn uitgeroepen tot beste bokser van het toernooi in Hamburg, is Alicia gepasseerd!? Ik heb Alicia Holsken vaak zien sparren en dan kreeg ik gewoon medelijden met haar tegenstanders die gewoon totaal niet opgewassen waren tegen Alicia. Er wordt meer verwacht van Tisha Balentien, wordt er door de NBB beweerd – waar heb ik zoiets nou toch eens eerder gehoord,” aldus Henny Mandemaker van Olympia Den Bosch.

Ook Nouchka Fontijn, die al een behoorlijke tijd met de NNB in de clinch ligt, reageerde ontzet. “Het is ook Tisha van harte gegund. Ze werkt er hard voor. Maar dat neemt niet weg dat deze keuze absoluut niet te verantwoorden is. Alicia presteert al jaren internationaal ontzettend goed. En daarnaast, zoals gezegd, heeft ze ook de rechtstreekse duels gewonnen. Wat had zij nog meer kunnen doen? Beslissing was allang genomen..”