Chael ‘The People’s Champ’ Sonnen zet een punt achter zijn imposante MMA-carrière. “Ik heb een geweldige tijd gehad,” zei Sonnen, die na 17 jaar besluit zijn handschoenen aan de wilgen te hangen.

“Er komt een dag waarop ik niet langer de titel vechter draag”

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat de 37-jarige Amerikaan tijdens een willekeurige drugstest positief werd bevonden op het gebruik van twee verboden substanties. Omdat de Nevada State Athletic Commission eerder dit jaar een verbod op testosteron vervangende therapie (TRT) invoerde, moest Sonnen de substanties anastrozol en clomifeen gebruiken om zijn lichaam op een zo natuurlijk mogelijk manier op te bouwen.

“Ik wil binnen de regels blijven,” zei Sonnen. “Mijn gezondheid en familie komen op de eerste plaats. Als ik weet wat ik nu weet, dat deze substanties werken, kan ik mijn vrouw zwanger maken en een familie starten.”

“Er komt een dag waarop ik niet langer de titel vechter draag. Dat zat er altijd al aan te komen. Ik heb nooit gewild dat er geen dag komt waarop ik de titel van ouder, vader en echtgenoot draag. Mijn gezondheid zal altijd op de eerste plaats komen.”

Sonnen vocht in zijn UFC-carrière drie keer voor de titel. In 2010 en 2012 voor de middengewicht titel tegen Anderson Silva en in 2013 voor de licht zwaargewicht titel tegen Jon ‘Bones’ Jones. Hij wist echter geen van deze partijen te winnen.

Aan zijn rivaliteit met de Braziliaan Anderson Silva zal Sonnen waarschijnlijk het meest herinnerd worden. “Ik wil de belangrijkste tegenstander die ik ooit had bedanken. Ik zou hier nooit gekomen zijn zonder mijn danspartner en dan heb ik het natuurlijk over Anderson Silva. Ik wil je bedanken voor de gelegenheid en de herinneringen.”