De Amerikaanse bokslegende Evander ‘The Real Deal’ Holyfield heeft zijn bokshandschoenen aan de wilgen gehangen. De vijfvoudig wereldkampioen kwam ruim drie jaar geleden voor het laatst in actie, maar kondigde zijn afscheid van de bokssport nooit officieel aan, tot nu.

‘Bite Fight’

“Ik ben er klaar mee,” zei Holyfield, die op 9 augustus wordt opgenomen in de Nevada Hall of Fame. De 51-jarige Amerikaan had het nog graag tegen één van de gebroeders Klitschko opgenomen alvorens hij met pensioen zou gaan, maar omdat dit er nooit van zou komen, besloot hij de sport vaarwel te zeggen waarin hij twintig jaar op het hoogste niveau actief was.

Holyfield boekte zijn grootste successen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Na een succesvolle zegereeks in de cruisergewicht divisie, maakte hij de overstap naar de zwaargewicht divisie. In deze divisie veroverde hij 25 oktober 1990 in het Mirage Hotel & Casino in Las Vegas de WBC, WBA, IBF en The Ring titels na een knock-out overwinning op Buster Douglas.

Holyfield zal het meest herinnerd worden aan zijn gevechten met Mike Tyson. op 28 juni 1997, een half jaar na hun eerste ontmoeting in de ring, beet Mike Tyson uit frustratie een stuk uit het rechteroor van Holyfield. Dat gevecht, waaraan Holyfield een bedrag van 35 miljoen dollar overhield, ging de geschiedenisboeken in als ‘Bite Fight’.

Holyfield sluit zijn carrière af met 44 overwinningen, 10 nederlagen en 2 onbesliste partijen.