De ijswater-uitdaging om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS is het gesprek van de dag. Mensen over de hele wereld kunnen kiezen om een emmer ijswater over hun hoofd te kieperen of geld te doneren aan het onderzoek tegen de spierziekte.

“Ik weiger daaraan mee te werken”

Dat de ijswater-uitdaging de stichting geen windeieren legt, is op te maken uit de opbrengstverschillen tussen 2013 en 2014. In augustus vorig jaar haalde Amerikaanse ALS Stichting 2.2 miljoen dollar binnen. Alleen donderdag werd er al een bedrag van 10 miljoen dollar opgehaald.

Echter is niet iedereen te spreken over de manier waarop er aandacht voor ALS wordt gevraagd. Kickbokser Daniel Ghita noemt de ijswater-uitdaging verspilling van tijd en water en bestempelt de deelnemers als mediageil: “Ik wil alle mensen bedanken die mij hebben geprobeerd uit te dagen voor de ijswater-uitdaging. Ik weiger daaraan mee te werken. Stop met het verspillen van tijd en water en met het smeken om media-aandacht. In Afrika zijn er mensen die van de dorst sterven omdat zij geen water hebben en wij verspillen het? Als je wil doneren doe dat dan gewoon!”