Het seizoen in volle gang! Ik ben de afgelopen weken op drie verschillende gala’s geweest. De eerste was in Zaandam in de Hemkade. Mejiro Gym had daar de touwtjes in handen voor wat betreft de organisatie. The World League of Fighting! Nederlandse vechters die het opnemen tegen Chinese vechters. De Chinese televisie was aanwezig, een Chinese collega ringspeaker enzovoort. Dit gebeurde allemaal onder auspiciën van de Sectie Ringcontactsporten met geselecteerde officials van de NOVER, de WMTA en met, mijns inziens het bestaansrecht van de Sectie, de WFCA. Ook de voorzitter van het FOG (Federatie Oosterse Gevechtskunsten) Henk Verschuur was aanwezig om de kwaliteit te waarborgen. Kortom alle ingrediënten voor een mooi evenement. En dat was het! Gigantisch mooie partijen waarbij het niveau van de Chinezen echt niet onder deed aan dat van de Nederlanders. Een sportief publiek en sportieve gedragingen in de ring. Compleet verschillende mensen, verschillende culturen en verschillende geloven die op geen enkele manier door elkaar belemmerd werden omdat ze één overeenkomst hebben die er in dit geval echt toe doet, die overeenkomst is de liefde voor de vechtsport.

“De wondere wereld van de vechtsport”

Dan ‘The Battle of Arnhem’. Het beste gala van Nederland, dat natuurlijk omdat ik hem zelf organiseer. Het was volle bak op 4 oktober. Nou, er kwamen nog eens wat zaken bijeen op die datum. Werelddierendag en het offerfeest binnen de Islam…, nou meer tegenstelling is er bijna niet. Dit alles heeft het gala absoluut niet negatief beïnvloed. Sterker nog het was een topgala! Iedereen was in zijn of haar nopjes voor wat betreft sfeer, entourage en gevechten. Als men wil is een vechtsportevenement natuurlijk de plek bij uitstek om geloofsovertuigingen aan te halen of te benoemen. De media zou er van smullen.

Op de algemeen gewaardeerde viering (Werelddierendag) van de Christelijke Franciscus van Assisi die zich bekommerde over melaatsen, zwervers, arme mensen maar ook dieren en planten, wordt ook het Offerfeest van de Islam gevierd. Op de eerste dag van dit feest wordt een schaap of een ander dier geslacht door elke moslim die zich dit kan veroorloven, ter ere van de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Een gedeelte van het vlees van het geslachte dier wordt aan de armen gegeven. Tegenwoordig wordt soms afgezien van het slachten van een dier, maar wordt een geldbedrag overgemaakt voor de armen.

Nou bij de Battle of Arnhem was er niets te merken van de hierboven beschreven vieringen. Dat bewijst maar weer dat de vechtsport gelukkig geen geloof heeft. Gelukkig!! De rest van de wereld gaat er al aan kapot! Dan niet direct aan het geloof, maar meer aan de overreding van de foute prediker en de onderontwikkeling van de ontvanger. Maar genoeg negatief gelul over iets waar ik toch geen invloed op heb. Kortom de Battle of Arnhem was meer dan perfect!

RINGS Nieuwegein! Volle bak, gezamenlijke liederen, vechtsport supporters pur sang. Geweldig om daar bij te zijn. De matchmaking is volledig uitgebalanceerd en zorgt voor geen enkele “risicopartij”. Hier vindt je geen mafketels op de matchmaking, geen onbetrouwbare sportscholen, geen sportscholen die 12 mensen naar binnen proberen te smokkelen terwijl de organisatie gewoon keihard moet knokken om uit de kosten te komen. Nee! Gewoon vechtsport op het hoogste niveau in verschillende klassen en gewichten. Het publiek dat meezingt op de gevoelige klanken van André Hazes terwijl Clyde van Dams opkomt met zijn pupil is geweldig. Wat een sportief publiek daar!

Er is mij weer veel duidelijk geworden in de wondere wereld van de vechtsport. Sportieve betrouwbare sportscholen bij elkaar houden. Betrouwbare vechters met fijn publiek uitnodigen. De Sectie Ringcontactsporten voor de arbitrage, alles op het gebied van negativiteit weren en we kunnen weer gaan bouwen aan de wederopstanding van de vechtsport. Met als stelregel dat de sport centraal staat, en niet de naleving van welke geloofsovertuiging dan ook.

Tom Wesselink