Op maandag 13 oktober vond in het Koninklijk Theater Carré de achtste editie plaats van het grootste boksevenement van ons land, de Ben Bril Memorial. Barend (Ben) Bril, die in 1928 op 16-jarige leeftijd in actie kwam tijdens de kwartfinale van de Olympische Spelen van Amsterdam, wordt voor het laatst herdacht op dit evenement. Voorzitter Jan Lenten geeft aan dat de organisatie op zijn hoogtepunt wil stoppen, maar noemt hierbij ook verschillende teleurstellingen te hebben moeten verwerken de afgelopen jaren vanwege een ‘onbetrouwbaar wereldje’. Op eerdere edities schitterden nationale en internationale helden zoals Sugar Jackson, Don Diego Poeder, Barry Groenteman en kickbokser Nieky Holzken. Ook deze editie belooft spektakel met twee wereldtitelgevechten waarin Gevorg Khatchikian en Rafik Harutjunjan de Nederlandse vlag verdedigen.

Succesnummer

Als eerste kondigt Alex Nelissen, de ringspeaker van de avond, Youssef Cheik uit Heerlen en Zacky Derouich uit Den Bosch aan. Derouich begint goed aan de partij en lijkt deze snel te gaan beslissen, maar Cheik komt goed terug. In de tweede ronde maakt een vlijmscherpe counterhoek van Derouich echter een einde aan de partij. Winnaar door technisch knock-out: Zacky Derouich. Met deze partij begon Derouich succesvol zijn profboksloopbaan, maar eindigde onze welbekende Chris Dijkstra zijn carrière als scheidrechter. Dijkstra krijgt als dank voor bewezen diensten een groot applaus en een groot canvasdoek met zichzelf in actie van de organisatie.

De tweede partij van de avond is de rematch tussen Suriel Hooker uit Almere en Joos Poulino uit Amsterdam. Hooker won de vorige ontmoeting, maar van het gezicht van Poulino is af te lezen dat hij uit is op revanche. Met powershots slaat Poulino in de tweede ronde Hooker neer waarna Hooker ternauwernood de bel haalt. Hooker staat steeds minder stabiel op zijn benen, maar Poulino is ook een paar keer aangeslagen. Dat deze wedstrijd diep zit bij Poulino zien we na de partij als hij het niet kan verkroppen Hooker een hand te geven. Dit, tot ongenoegen van het publiek. Gelukkig toont Poulino zich uiteindelijk wel een sportieve winnaar en omhelst zijn tegenstander. Winnaar op punten: Joos Poulino.

Dan de partij tussen de ongeslagen bokser uit Rotterdam Gian-Carlo Liesdek en de Belg Nabil Lahouari. Liesdek lijkt de wedstrijd te controleren als Lahouari met een onverwachte schijnbeweging komt en hard Liesdek tegen het canvas hoekt. Liesdek neemt hierna weer het voortouw tot de laatste seconden van de partij. Dan ontstaat er een slugfest waarbij vooral Lahouari moet incasseren. Als scheidsrechter Moufadel Elghazaoui stopt roept houdt Liesdek in en haalt Lahouari nog een keer gruwelijk hard uit waardoor hij er met een onverwachte en controversiële knock-out overwinning vandoor gaat. Winnaar op knock-out: Nabil Lahouari.

Michael van der Heijden van Team Souwer neemt het in de vierde partij op tegen de Belg Mouhamed Sder. Sder weert zich kranig, maar kan niet op tegen het flitsende bokswerk van van der Heijden. In de vijfde ronde plaatst van der Heijden een scherpe rechtse directe waarop de Belg neergaat. Sder vecht nog wel knap de partij uit. Winnaar op punten: Michael van der Heijden.

Ook Henry van Opstal is een pupil van tweevoudig K-1 World MAX kampioen Andy Souwer en neemt het op tegen de Zweed Michael Obin. Van Opstal bokst soepel en technisch en is de betere, maar weet de Zweed niet in de problemen te brengen. Van Opstal wint de partij op punten.

In een emotionele speech vertelt Henry van Opstal dat hij onlangs een zoon heeft gekregen, maar dat zijn oma twee weken hierna overleden is. Hij draagt zijn overwinning op aan zijn ‘Opoe’ en sluit hiermee het publiek in Carré in zijn armen.

Dan het langverwachte wereldtitelgevecht tussen 26-jarige Limburger Gevorg Khatchikian en de Belg Ahmed El Ghoulbzouri. Beide boksers zijn zeer aan elkaar gewaagd. Khatchikian die zijn 21e zege uit 22 duels kan halen is fysiek wat sterker, maar de Belg is hard en houdt de partij goed in balans. Net als de partij lijkt af te stevenen op een puntenbeslissing haalt Khatchikian verwoestend uit en slaat El Ghoulbzouri tegen het canvas. El Ghoulbzouri staat nog wel op, maar is niet op tijd hersteld. Winnaar door technisch knock-out: Gevorg Khatchikian.

Khatchikian, die de belt uitgereikt krijgt door Olaf Schreuder van de WBF, noemt achteraf deze partij één van zijn slechtste, maar dankt het uitzinnige publiek voor zijn aanhoudende aanmoedigingen.

De hoofdpartij van de 8e editie van de Ben Bril Memorial is het wereldtitelgevecht tussen de ongeslagen Oekraïner Ilya Prymak en de ongeslagen Bosschenaar Rafik Harutjunjan. Harutjunjan beloofde zijn vader 7 jaar geleden voor zijn dood dat hij wereldkampioen zou worden. Hij begint zeer sterk aan de partij, combineert goed en laat Prymak missen. Maar Prymak laat zien een geduchte tegenstander te zijn. Hij is beresterk en heeft een kop van beton. De partij gaat gelijk op als Harutjunjan in de zevende ronde even iets te weinig beweegt en een paar stoten van Prymak moet incasseren. Hij raakt hierop uit balans en krijgt een harde hoek onder zijn kin. Na 8 tellen is Harutjunjan nog niet volledig hersteld en krijgt hij de tweede down te verwerken. Op het nippertje vecht hij de ronde uit. Harutjunjan komt dan zeer sterk terug in de partij en blijft de meeste punten maken. In de tiende ronde gaat de Oekraïner eindelijk neer op een goed geplaatste linkerhoek. Carré ontploft en 1400 man staan op de banken bij de laatste twee zinderende rondes. Winnaar op punten: Rafik Harutjunjan.

En hiermee komt een einde aan dit mooie avondje Carré. Boksend Nederland en Round1Network zullen dit grote boksevenement in deze mooie ambiance in de toekomst helaas moeten gaan missen. De laatste editie was in ieder geval een succesnummer!

Verslag: Rens Boeijen