De Amerikaan Deontay Wilder heeft zaterdag op de 73e verjaardag van Muhammad Ali de WBC-wereldtitel in het zwaargewicht veroverd. Dit is de eerste keer sinds 2006 dat de wereldtitel in handen is van een Amerikaan.

“Ik wilde bewijzen dat ik het kan en dat heb ik bewezen”

Wilder, die voorafgaand aan het titelgevecht had gezegd dat hij Stiverne binnen vier ronden knock-out zou slaan, moest voor de eerste keer in zijn carrière het oordeel aan de leden van de jury overlaten. In de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas werd Wilder onder toeziend oog van 8453 toeschouwers, waaronder zich bokslegendes Mike Tyson en Evander Holyfield bevonden, na twaalf ronden unaniem als winnaar aangewezen. Wilder kreeg van één jurylid de maximale score, 120-107. De overige twee scoorde de partij 119-108 en 118-109 in het voordeel van de kersverse kampioen.

“Ik denk dat ik vanavond heel wat vragen beantwoord heb. We wisten dat ik het twaalf ronden vol konden houden, we wisten dat ik tegen een stootje kan. Er was geen betere tegenstander dan Bermane Stiverne. Ik wilde bewijzen dat ik het kan en dat heb ik bewezen. Ik wil niet dat iemand nu nog aan me twijfelt.”

“Ik dacht dat ik hem binnen vier ronden knock-out zou slaan, maar toen ik zag dat hij een harde stoot kon incasseren, wist ik dat het een lange avond zou worden.”

“Ik wil de spanning terugbrengen in de zwaargewicht divisie. Ik wil vier keer per jaar in actie komen. Ik ben er klaar voor.”

De 36-jarige Stiverne, die de vacante WBC-titel in mei veroverde door Chris Arreola op technisch knock-out te verslaan, zei dat hij er mentaal niet klaar voor was. “Het was mijn avond niet. Ik was er simpelweg niet klaar voor.”