Wim Ruska is vandaag in Hoorn op 74-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse judolegende uit Amsterdam was al geruime tijd ziek.

“Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen”

Ruska verwierf in 1972 internationale bekendheid door tijdens de Olympische Spelen van Munchen goud in het zwaargewicht en de open klasse te veroveren. Zijn uitmuntende prestaties werden overschaduwd door het gijzelingsdrama dat een paar dagen eerder had plaatsgevonden. Daarbij kwamen elf Israëlische sporters en de vijf Palestijnse gijzelnemers om het leven.

In 1967 (Salt Lake City) en 1971 (Ludwigshafen) kroonde Ruska zich al tot wereldkampioen. Ook werd hij zeven keer Europees kampioen en schreef hij meerdere nationale titels op zijn naam.

In 2001 werd Ruska getroffen door een herseninfarct. Hierdoor raakte hij deels verlamd en werd zijn spraakvermogen aangetast. In 2013 werd Ruska als tweede Nederlander na Anton Geesink opgenomen in de IJF Hall of Fame.

Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond Nederland, spreekt van een groot verlies. “Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen. Hij heeft in zijn carrière een onwaarschijnlijk grote bijdrage geleverd aan de judosport en aan de status van Nederland als judonatie. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie.”