Afgelopen woensdag presenteerde de Nederlandse vechtsportautoriteit een nieuwe regelgeving omtrent de jeugdwedstrijden. Eerder gaven Bert Kops en Marco van den Broek R1N te kennen dat zij zich kunnen vinden in de nieuwe regelgeving. Echter deelt niet iedereen deze mening.

“Ze draven door”

William van Roosmalen is actief als trainer van Team van Roosmalen in Den Bosch. Hij heeft maar liefst 26 actieve wedstrijdvechters in de jeugd onder zijn hoede. De Bosschenaar is van mening dat de nieuwe regelgeving de sport geen goed doen.

“Het is heel goed dat ze de jeugd willen beschermen, maar daar draven ze nu wel in door,” zei Van Roosmalen tegen R1N. “Bij de huidige regelgeving zijn technieken naar het hoofd toegestaan vanaf 15 jaar. Daar legde iedereen zich bij neer.”

“Nu mag de jeugd pas vanaf 10 jaar de ring in en straks pas vanaf 18 jaar technieken naar het hoofd maken. Op deze manier gaat onze sport eraan. Ik heb het dan wel alleen over de wedstrijdvechters.”

Verder vindt Van Roosmalen dat er voldoende voorbeelden zijn van vechtsporters die op jonge leeftijd zijn begonnen en een goede gezondheid genieten. “Wij hebben goede voorbeelden, zoals Albert Kraus, Andy Souwer en Robin van Roosmalen. Robin stond bijvoorbeeld al in de ring toen hij 4 jaar oud was. Nu maakt hij elk half jaar een scan van zijn hersenen en die zien er nog steeds top uit.”