4 finales, 4 kampioenen. Sporthal de Bloemhof was zaterdag het strijdtoneel van The Finals, een concept van organisatie RINGS.

Toernooi

Organisator Milco Lambrecht had zoals gewoonlijk alles tot in de puntjes toe verzorgd. Het evenement werd geopend met bombastische filmmuziek gevolgd door prachtige compilatie waarin grootheden als Joop Kasteel, Chris Dolman, Dick Vrij en Hans Nijman te zien waren.

Vervolgens werden door ringspeaker Jeroen Post alle deelnemers van de vier toernooien aan het publiek voorgesteld en kon de loting plaatsvinden. Nadat de halve finales bekend waren, kon het evenement van start gaan.

79 kilogram toernooi

Alex Brankovic verzekerde zich als eerste van een plaats in de finale door favoriet Guillermo Blokland voortijdig te verslaan. Blokland was na de openingsronde zichtbaar vermoeid en kon weinig anders dan incasseren. Brankovic voerde een prachtige combinatie uit dat Blokland in elkaar deed zakken. Blokland wist niet tijdig te herstellen en werd uitgeteld door de scheidsrechter.

In de andere halve finale hadden Dylan Mensink en Santino Perez een zware kluif aan elkaar. Na drie rondes was de uitslag onbeslist en moest er een vierde ronde aan te pas komen. Het was Perez die in de ogen van de juryleden meer deed en de overwinning toegekend kreeg.

Finale

Het was een lange tijd stil in Sporthal de Bloemhof nadat Perez op het eerste gezicht door een trap in het kruis niet verder kon. Na lang beraad tussen de officials bleek dat Brankovic geen ongeoorloofde techniek had uitgevoerd. Perez kon niet verder en de overwinning werd door middel van opgave aan Brankovic toegekend.

72 kilogram toernooi

Lars Jaarsma en Jeroen van Diemen opende het toernooi in de klasse tot 72 kilogram. Van Diemen zette de zaal op zijn kop door zijn dekking te laten zakken en zich bewust te laten raken. Hij probeerde al nee schuddend zijn opponent uit zijn concentratie te halen, maar Jaarsma bleef rustig, scoort meer en wint de partij.

Sheedy Tavares is de volgende die zich van een plaats in de finale verzekert. Adnane Abdelghani gaat in de derde ronde neer op een stoot en is enige tijd buiten bewustzijn. Eenmaal bij bewustzijn blijkt hij een fikse snee boven zijn linkeroog te hebben opgelopen. Op advies van de ringarts wordt de partij in het voordeel van Tavares beëindigd.

Finale

Tavares begint sterk aan de finale door Jaarsma twee keer kort achter elkaar tegen het canvas te slaan. Wonderbaarlijk genoeg geeft de scheidsrechter tot twee keer toe geen 8 tellen. De volgende twee rondes zitten vol actie waarin beide atleten alles geven. Na drie rondes oordeelt de jury dat Tavares de partij unaniem op zijn naam geschreven heeft.

70 kilogram toernooi

Marieke Calis en Sharon Mannaart trappen het enige damestoernooi van de avond af. Sharon, dochter van de legendarische trainer Andre Mannaart, is de agressor in deze halve finale en bepaalt het tempo. Calis doet het goed vanuit de counter en scoort veel met haar traptechnieken. Na drie rondes is de jury unaniem in haar oordeel en wijst Calis als winnaar aan.

In de andere halve finale is Evita Adrianus duidelijk een maatje te groot voor Deirde Jaarsma. Adrianus domineert, deelt uit en kan rekenen op weinig weerstand van Jaarsma. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Adrianus de zege unaniem toegekend krijgt.

Finale

Adrianus kent eveneens een sterke finale. Ze treft vaak doel met haar harde stoten en zet Calis vrijwel de hele partij in haar achteruit. Adrianus wint het toernooi na drie rondes op punten.

86 kilogram toernooi

De finale van het toernooi in de klasse tot 86 kilogram was er één om van te smullen. Mohammed Bali en Donovan Vroom bereikte de finale door respectievelijk Daniel Sidabutar en Stef Omzigt te verslaan. Bali en Vroom zetten een sensationele openingsronde neer, maar dit was nog niets vergeleken met wat er komen zou. De tweede ronde had veel weg van de eerste ronde, maar over de derde en tevens laatste ronde zal nog lang nagepraat worden.

Bali leek de zege ruim binnen te hebben nadat hij Vroom in de derde ronde maar liefst twee keer tegen het canvas geslagen had. Vroom wilde echter van geen opgeven weten en kreeg het publiek op de stoelen door in de laatste halve minuut Bali tegen de vlakte te slaan. Bali herstelde tijdig en moest vervolgens op overlevingsmodus verder. Enige tijd later klonk het eindsignaal en wisten Bali en het publiek dat hij genoeg had gedaan om de toernooizege veilig te stellen.