Het zijn er maar weinig die het kunnen zeggen, ongeslagen je carrière beëindigen. Ben Askren slaagde daar vrijdag wel in en plaatst zich in het illustere rijtje van ongeslagen atleten.

Funky

In zijn vierde gevecht als wereldkampioen in het weltergewicht maakte de 33-jarige Askren snel werk van Shinya Aoki uit Japan. De Amerikaan had in Singapore slechts 57 seconden om zijn 19e en tevens laatste MMA-gevecht winnend af te sluiten.

Askren gelooft dat nu de tijd is aangebroken om een punt achter zijn carrière te zetten. “Ik heb als kind veel sportbiografieën gelezen en het is me duidelijk geworden dat iedereen te lang actief blijft en alles verliest. Ik heb daarom tegen mezelf gezegd dat ik op tijd stop en niet alles verlies,” zei Askren tegen ESPN.

Funky, zoals de bijnaam van Askren luidt, brak in 2010 door bij Bellator. Bij die organisatie won hij in datzelfde jaar de wereldtitel in het weltergewicht. Eind 2013 werd zijn contract niet verlengd. Hij ging in onderhandeling met de UFC, maar beide partijen wisten geen overeenstemming te bereiken.

Askren besloot daarop zijn geluk te beproeven bij het snelgroeiende ONE Fighting Championship. Hij won in mei 2014 zijn debuut en veroverde amper drie maanden later de wereldtitel.