De oliebollen zijn volop te verkrijgen, hier een daar klinkt vuurwerk en de stofzuigers maken overuren om de naalden van de kerstbomen op te zuigen. Het einde van het jaar staat voor de deur. 

Bij december horen ook traditiegetrouw lijstjes. Om deze traditie in stand te houden heeft R1N heeft een lijstje gemaakt van 8 uitspraken die het verdienen om opnieuw onder de aandacht te worden gebracht.

8. Jon Jones: “Ik wil een respectvolle relatie met Cormier”

De bekendste rivalen uit het hedendaagse MMA zijn Jon Jones en Daniel Cormier. In 2014 vlogen ze elkaar in de haren tijdens een persconferentie en ook buiten hun twee gevechten om liepen de gemoederen vaak hoog op. Des te opmerkelijker is bovenstaande uitspraak die Jones in juli tegenover TMZ deed.

7. Angela Magana: “Ik moet de kooi in met een banaan in mijn broek en een kort kapsel zodat de scheidsrechter het gevecht niet te vroeg staakt”

Angela Magana staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Zo ook na haar nederlaag tegen Amanda Bobby Cooper. De Amerikaanse moest op het canvas een barrage aan stoten incasseren alvorens de scheidsrechter tussenbeide kwam. Veel te vroeg volgens de 34-jarige MMA-vechtster uit New-Mexico, die vindt dat mannen een voorkeursbehandeling krijgen.

6. Tyson Fury: “De harde waarheid is dat jij slechts één titel in jouw divisie won. Ik won er vijf in die van mij”

Wanneer je commentaar levert op Tyson Fury kan je een reactie terug verwachten. Dit was ook het geval bij Chris Eubank. De 51-jarige Brit zei dat Fury iemand is die zichzelf weet te verkopen, maar als bokser relatief weinig voorstelt. Fury zette zijn landgenoot op zijn plaats met deze vlijmscherpte Tweet.

5. Conor McGregor: “Ik versla hem in een rematch”

Het is het meest besproken gevecht van 2017. Floyd Mayweather Jr. versus Conor McGregor. Een gevecht tussen een ongeslagen profbokser en een MMA-vechter die zijn profdebuut nog moest maken. Mayweather Jr. won het meest lucratieve gevecht aller tijdens met groots gemak en kondigde na zijn 50e overwinning zijn pensioen aan. McGregor gelooft dat hij van zijn fouten heeft geleerd en Money in een rematch kan verslaan.

4. Mike Goldberg: “Het duurde 15 jaar om deze prachtige familie op te bouwen en het voelt alsof er 15 minuten voor nodig waren om dit te vernietigen”

De UFC werd op 11 juli 2016 voor een recordbedrag van vier miljard dollar verkocht aan WME-IMG. Het werd de grootste deal in de sporthistorie. De impact was enorm. Niet alleen kreeg de grootste vechtsportorganisatie ter wereld nieuwe eigenaren, ook moesten veel oudgedienden het veld ruimen. Zo ook commentator Mike Goldberg, die ervan overtuigd is dat de overname meer kwaad dan goed heeft gedaan.

3. Gökhan Saki: “Wanneer je je geld op mij zet, is het nauwelijks een gok toe noemen”

Eind mei kwam het bericht naar buiten dat één van ‘s werelds meest geliefde en explosieve kickboksers zijn handtekening onder een UFC-contract gezet heeft. Gökhan Saki, alias The Rebel, maakte op 23 september zijn opwachting in de Octagon. Voorafgaand aan zijn gevecht met de taaie Braziliaan Henrique da Silva deed Saki bovenstaande uitspraak op social media. Saki had gelijk want hij boekte een schitterende knock-out zege op Da Silva.

2. Floyd Mayweather Jr.: “Ik geef je een pak slaag in de Octagon”

De steenrijke Amerikaan sloot op 26 augustus zijn illustere bokscarrière ongeslagen af. In Las Vegas, de stad waar hij zijn eerste wereldtitel pakte, won hij met speels gemak van profdebutant Conor McGregor.

In aanloop naar het veelbesproken gevecht deed Mayweather Jr. een zeer opmerkelijke uitspraak. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij Conor McGregor op MMA-regels kan verslaan. De 40-jarige Amerikaan, die volgens kenners zijn carrière perfect uitgestippeld heeft om geen nederlaag te hoeven incasseren, kon rekenen op een storm aan kritiek.

1. Germaine de Randamie: “Mensen zeiden dat ik zelfmoord moest plegen en dat ik waardeloos ben”

2017 had het jaar van Germaine de Randamie moeten worden. Na het veroveren van de UFC-titel in februari had Nederland er na 18 jaar weer een UFC-kampioen bij.

De euforie bleek van korte duur. De Randamie weigerde haar titel op het spel te zetten tegen Cris Cyborg vanwege diens dopingverleden. Ze kreeg een storm van kritiek over zich heen, maar daar bleef het niet bij. Ze ontving foto’s van grafstenen waarop haar naam en een sterfdatum te zien was. Ze kon ook beter zelfmoord plegen.

Een triest verhaal voor deze succesvolle vechtsporter, die veel heeft betekend voor de vechtsport in ons kikkerlandje.