2 van de 4 grootste boksbonden ter wereld hebben in een verklaring hun steun uitgesproken aan Saul Canelo Alvarez. De 27-jarige profbokser uit Mexico werd onlangs positief getest op het gebruik van doping.

“Ik geloof in de onschuld van Canelo”

Golden Boy Promotions, het management van Alvarez, bracht dinsdag het nieuws naar buiten dat er een lage waarde van het verboden middel clenbuterol in de urine van Canelo was aangetroffen. Dit middel wordt doorgaans gebruikt om de symptomen van astma te bestrijden, maar is eveneens geschikt om vetmassa te verbranden.

Alvarez en Golden Boy Promotions wijten de positieve test aan het consumeren van vervuild vlees in Mexico. Alvarez zet zijn trainingskamp voort in de Verenigde Staten en zal daar bijkomende tests ondergaan om zijn onschuld te bewijzen.

“Als we kijken naar de aangetroffen waarde, het feit dat Canelo zich al jaren vrijwillig laat testen en nog nooit positief heeft getest en dat clenbuterol een probleem voor de volksgezondheid is, wijst alles erop dat het om vervuild voedsel gaat,” aldus WBC-president Mauricio Sulaiman.

Gilberto Mendoza, de president van de WBA, is er eveneens van overtuigd dat de populaire Mexicaan zich onbewust heeft tegoed gedaan aan het verboden middel. “Ik geloof in de onschuld van Canelo. Het lijkt erop dat clenbuterol een veelvoorkomend probleem is in Mexico.”

“Ik weet dat de waardes erop duiden dat het gaat om het consumeren van vervuild vlees. Ik heb gelezen dat hij zich aan alle tests laat onderwerpen en als hij zich daaraan houdt, dan zal de WBA Canelo volledig steunen.”

Alvarez bokst op 5 mei in Las Vegas tegen Gennady Golovkin. De Kazach verdedigt zijn wereldtitels van de WBO, IBO, WBA en WBC. Het eerste gevecht tussen de middengewichten eindigde in een onbeslist.