Wanneer?

6 oktober 2018

Waar?

T-Mobile Arena in Las Vegas

Te zien op de Nederlandse televisie?

Ja, om 04:00 start het hoofdprogramma op Fox Sports 4 met Engels commentaar

Wie is Khabib Nurmagomedov?

Nurmagomedov (30) maakte in 2012 zijn intrede in de UFC en rekende in zijn debuut voortijdig af met Kamal Shalorus. The Eagle stond naderhand nog 9 maal in de Octagon en won even vaak. In april bereikte hij een hoogtepunt in zijn carrière door de vedergewichttitel op zijn naam te schrijven.

Nurmagomedov is na 26 partijen nog altijd ongeslagen en staat de op de 8e plek in de top 10 van beste UFC-vechters.

Wie is Conor McGregor?

McGregor is de bekendste mixed martial artist van dit moment. De Ier maakte in 2013 zijn opwachting in de UFC en is in enkele jaren vanwege zijn sportieve resultaten en voorkomen uitgegroeid tot één van de best verdienende vechtsporters aller tijden.

Hij heeft een aantal lucratieve sponsorovereenkomsten gesloten met grote bedrijven als Beats by Dre, Monster Energy, Reebok, Bud Light en Burger King en bracht onlangs zijn eigen Ierse whisky onder de naam Proper Twelve op de markt.

McGregor schreef in november 2016 geschiedenis door Eddie Alvarez te onttronen als lichtgewichtkampioen en daarmee de eerste UFC-vechter te worden die gelijktijdig titelhouder in 2 gewichtsklassen was. Hij was eveneens in het bezit van de vedergewichttitel.

Op 7 april was McGregor officieel wereldkampioen af. De UFC maakte de titel vacant omdat The Notorious op dat moment ruim anderhalf jaar geleden voor het laatst in de Octagon stond.

McGregor maakte gedurende zijn absentie in het MMA een uitstapje naar het profboksen. Hij bokste vorig jaar augustus in Las Vegas tegen de ongeslagen Floyd Mayweather Jr. Het lucratieve gevecht, dat diverse records verbrak, eindigde in de elfde ronde in het voordeel van Mayweather Jr.

Rivaliteit

De rivaliteit tussen McGregor en Nurmagomedov bereikte eerder dit jaar een hoogtepunt. McGregor en een aantal vrienden bestormden op 5 april het Barclays Center in New York en richtten daar een enorme ravage aan. McGregor bracht met een steekkar vernielingen aan een touringcar aan. In die touringcar bevond zich op dat moment onder andere Nurmagomedov.

Het was een vergeldingsactie op Nurmagomedov, die eerder die week een aanvaring had met een goede vriend en teamgenoot van McGregor, Artem Lobov. Bij de bekogeling van de touringcar raakte 2 UFC-vechters gewond. Zij konden door hun verwondingen 2 dagen later niet in actie komen tijdens UFC 223.

McGregor meldde zich enkele uren later bij de politie. De MMA-vechter uit Dublin kreeg op 26 juli een taakstraf van 5 dagen opgelegd en moest de schade vergoeden die hij had aangericht aan de touringcar. Hij moest eveneens een verplichte cursus woedebeheersing volgen.

Hoe ziet het programma van UFC 229 er verder uit?

Hoofdprogramma

Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor (titelgevecht lichtgewicht)
Tony Ferguson vs. Anthony Pettis
Ovince Saint Preux vs. Dominick Reyes
Derrick Lewis vs. Alexander Volkov
Michelle Waterson vs. Felice Herrig

Voorprogramma

Sergio Pettis vs. Jussier Formiga
Vicente Luque vs. Jalin Turner
Aspen Ladd vs. Tonya Evinger
Scott Holtzman vs. Alan Patrick
Lina Länsberg vs. Yana Kunitskaya
Gray Maynard vs. Nik Lentz
Ryan LaFlare vs. Tony Martin