De internationale luchthaven van Louisville heeft een nieuwe naam: Muhammad Ali International Airport. Het bestuur van de derde luchthaven van de Verenigde Staten maakte het nieuws woensdag wereldkundig.

The Greatest

“Muhammad is uitgegroeid tot één van de meest bekende personen die ooit op deze aarde heeft rondgelopen. Hij heeft op humanitair en sportief gebied een enorme erfenis achtergelaten die miljarden mensen heeft geïnspireerd,” aldus burgemeester Greg Fischer. “Het is belangrijk dat wij als stad de nalatenschap van de kampioen voortzetten. Het hernoemen van de luchthaven is een prachtige volgende stap.”

De iconische bokser overleed in 2016 in Louisville op 74-jarige leeftijd. The Greatest, zoals Ali in volksmond genoemd wordt, leverde al 32 jaar een strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Ali verwierf in 1960 naamsbekendheid door op de Olympische Spelen van Atlanta een gouden medaille te veroveren. 4 jaar later veroverde hij na een sensationele zege op Sonny Liston zijn eerste wereldtitel. Hij kwam in datzelfde jaar in opspraak nadat hij zich tot de islam bekeerd had en afstand nam van zijn ‘slavennaam’ Cassius Clay. Als aanhanger van de Nation of Islam koos hij voor de naam Muhammad Ali.

Ali won in zijn glansrijke carrière 56 partijen waarvan 37 door middel van knock-out. In 1981 beëindigde hij zijn carrière met een nederlaag tegen Trevor Berbick.