Qua beleid in het kickboksen zijn we op dit moment net zover als 40 jaar geleden. Er is geen nationale bond en het NOC*NSF laat de sport links liggen. De oorzaak? Het afschuifsysteem.

Het beleid in de Nederlandse kickbokswereld is een rommeltje. Er is geen overkoepelend orgaan of enige vorm van eenheid. Dat zorgt voor onoverzichtelijkheid en onduidelijkheid bij zowel insiders als outsiders.

Een vraag die constant bij mij opkomt is: ‘wie is er nu de onbetwiste kampioen van Nederland? Die van bond A of bond B?’ Hoe kun je een Nederlandse titel serieus nemen wanneer er tientallen in omloop zijn?

Geen enkele bond werkt met een ranglijst. Hoe moet een organisatie nu achterhalen wie de beste kickbokser in welke gewichtsklasse is? Een ranglijst is overigens wel zo eerlijk. Kickboksers moeten het nu veelal hebben van mond-tot-mondreclame of bekenden.

De enige oplossing die ik zie is dat alle bonden met elkaar rond de tafel gaan zitten. Er dient door middel van stemmen een bestuur te worden gevormd. Pas dan kun je met een goed plan het NOC*NSF benaderen.

Er is momenteel geen enkele partij die de eerste stap zet. Het probleem en daarbij de oplossing wordt afgeschoven.

Menigeen denkt dat de Nederlandse Vechtsportautoriteit een belangrijke stap is op weg naar erkenning, maar daar ben ik het allesbehalve mee eens. De VA is een papieren tijger, een lachertje. Het duurde maar liefst 3 jaar voordat er daadwerkelijk iets opgezet was. Erg lang naar mijn mening. Waar is al dat geld in gaan zitten? Zij hebben daarnaast alle oudgedienden – mensen met kennis van zaken – gepasseerd. De mensen die momenteel werkzaam zijn voor de VA hebben totaal geen knowhow over de kickboksscĂ©ne.

De VA noemt haar oprichting een goede eerste stap. Die stap, de stap op weg naar erkenning, is 40 jaar geleden al gezet! Onze sport bereikt geen erkenning met een VA. De VA is achterhaald. Zij hopen beetje bij beetje dichterbij hun ‘doel’ te komen. Beetje bij beetje werkt niet, wees resoluut.

Ik blijf erbij. Een nationale bond zou de eerste belangrijke stap zijn op weg naar erkenning in Nederland.