Verliezen. Niemand houdt ervan, maar bij een jurysport als kickboksen en MMA is het onvermijdelijk.

Tenzij je je tegenstander knock-out slaat of laat afkloppen, is het in 98 procent van de gevallen de jury die de uitslag van de wedstrijd bepaalt. Bij de overige 2 procent is het aan de ringarts, scheidsrechter of coach.

Het is mij opgevallen dat er een groep mensen is die niet begrijpt, of het simpelweg niet wil begrijpen wat de exacte betekenis van jurysport is. Deze groep, die tot mijn verbazing vele malen groter is dan ik ooit had kunnen bedenken, kan in hun ogen niet verliezen.

“Hé, wat is dit nu voor een kutuitslag? Ben je blind ofzo? Klote jury! Stelletje klootzakken.” Dit zijn verwijten en verwensingen die de arbitrage vrijwel wekelijks naar het hoofd geslingerd krijgt. Bizar, maar bij een bepaalde groep mensen de orde van de dag.

Het zijn niet alleen de vechters die hun verlies niet kunnen nemen. Nee, ook coaches kunnen er wat van. Dit is juist de doelgroep die de grondbeginselen van het budo moet overdragen.

In veel gevallen gaat het om personen die het woord respect veelvuldig in hun mond nemen of het woord zelfs op hun t-shirt dragen.

Zij hebben daadwerkelijk geen flauw idee waar ze het over hebben.

opgetekend door Youri Loeffen