De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft een zwarte lijst in het leven geroepen voor bonden waarop onder meer plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag staan vermeld. De VA streeft hiermee naar een veilige, gezonde en gereguleerde sportomgeving.

De lijst wordt gedeeld met alle actieve bonden in Nederland zodat een persoon niet bij de ene bond uitgesloten is, en bij een andere bond met open armen ontvangen wordt.

De lijst wordt vanwege de huidige privacywetgeving en eventuele lopende onderzoeken niet openbaar gemaakt.

“Het registratiesysteem is in afstemming met sportkoepel NOCNSF opgesteld in het belang van een veilige, gezonde en gereguleerde vechtsport,” laat de Nederlandse Vechtsportautoriteit aan R1N weten. “Centrum Veilige Sport van NOC*NSF heeft een adviserende en meedenkende rol in deze.”

“Wanneer iemand op de lijst belandt, wordt de desbetreffende persoon hiervan op de hoogte gesteld. Vervolgens wordt dit gecommuniceerd naar alle actieve bonden. Afhankelijk van de reden van uitsluiting zal de VA ook de desbetreffende gemeente inlichten.”

Nederlandse Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is in 2017 in het leven geroepen met als doel het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector. De autoriteit heeft een toezichthoudende rol en richt zich specifiek op het reguleren van de full contact vechtsporten kickboksen, Muay Thai, thaiboksen en MMA.