Rafael Lovato Jr. heeft tijdens Bellator 223 voor een sensatie gezorgd. Hij onttroonde in Londen titelverdediger Gegard Mousasi.

Lovato Jr. begon sterk aan zijn tiende gevecht als professioneel mixed martial artist. De Braziliaan, een specialist wanneer het op jiu-jitsu en grappling aankomt, maakte er direct een grondgevecht van. Hij wist Mousasi bijna 10 minuten lang tegen het canvas te houden en sloeg vrijwel iedere ontsnappingspoging met succes af.

Mousasi bood vanaf de derde ronde meer tegenstand en bracht Lovato Jr. schade toe met ground-and-pound. De mixed martial artist uit Leiden deed in de ogen van de jury echter niet genoeg om zijn middengewichttitel te behouden.

Lovato Jr., die als underdog de kooi betrad, kreeg de overwinning door twee juryleden toegekend. Het derde jurylid scoorde de partij een onbeslist.

De Braziliaan is nu de zesde middengewichtkampioen van Bellator MMA. Hij reeg in de Engelse hoofdstad zijn tiende overwinningen aaneen.

Voor Mousasi kwam er een einde aan een reeks van acht ongeslagen wedstrijden op rij. The Dreamcatcher verloor in 2015 voor het laatst.