Tyrone Spong staat voor de grootste uitdaging uit zijn bokscarrière. De 34-jarige Surinamer mag volgende maand het boksfenomeen Oleksandr Usyk in zijn zwaargewichtdebuut verwelkomen.

Het gevecht tussen de boksers, die beide nog nooit verloren, wordt op 12 oktober afgewerkt in de Wintrust Arena in Chicago. De tweestrijd wordt live uitgezonden via de streamingdienst DAZN.

Moeizame zoektocht

Het management van Usyk is al sinds begin dit jaar bezig met het vinden van een tegenstander voor de Oekraïner. De 32-jarige oud-cruisergewichtkampioen zou aanvankelijk in mei de degens kruisen met Carlos Takam, maar de Fransman zei geblesseerd af. Een gevecht tegen Andrey Fedosov uit Rusland werd door Usyk afgeslagen omdat hij bang is dat de spanningen tussen zijn vaderland en Rusland daardoor nog hoger oplopen

De keus is uiteindelijk gevallen op Spong. De oud-kickbokser, die sinds 2015 maar liefst 14 opeenvolgende overwinningen wist te boeken in de sweet science, keerde eind augustus sterk terug van een lange periode van afwezigheid. In Merida rekende hij op knock-out af met Jeyson Minda uit Ecuador. Spong had daar slechts 102 seconden voor nodig.

Fenomeen

Usyk wordt alom beschouwd als één van de beste boksers van dit moment. De oud-olympisch kampioen is de eerste bokser die de cruisergewichttitels van de 4 grote boksbonden gelijktijdig in zijn bezit wist te hebben. Hij won vorig jaar de Muhammad Ali Trophy en werd door het gerenommeerde blad Ring Magazine, ESPN, Yahoo Sports en CBS Sports uitgeroepen tot Vechter van het Jaar.