Het ergste wat een ouder kan meemaken, overkwam Thom Harinck vier jaar geleden. Hij verloor zijn zoon Thommie, die op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een overdosis. “Thommie had toen eindelijk zijn rust gevonden.”

Verdriet en opluchting

“Het was ’s avonds toen de telefoon ging. Het was zijn moeder, van wie ik gescheiden ben, die bezorgd was over Thommie. Ze vroeg of ik nog iets van hem vernomen had. Ik zag Thommie in die periode weinig en zei dat ik niet wist waar hij was. De politie werd uiteindelijk ingeschakeld en forceerde zijn deur nadat er geen gehoor werd gegeven.”

“Bij binnenkomst troffen ze Thommie levenloos in zijn stoel aan. Hij was gestorven aan de gevolgen van een overdosis.”

“Ik schrok toen mijn ex-vrouw het nieuws vertelde en ben direct naar haar toegegaan. Er was natuurlijk verdriet, maar later kwam er ook ruimte voor opluchting. Thommie had eindelijk zijn rust gevonden. Dat hield ik me voor. Het was beter voor hem zo.”

Rozengeur en maneschijn

“Thommie was een lieve jongen. Hij hielp zijn vader al toen hij 4 jaar was op de sportschool. Hij had net als ik een enorme interesse in diverse sporten. Thommie had talent voor motorcrossen, tennis, wielrennen en kickboksen. Een echt multitalent. Hij was al op zijn 16de actief in de B-klasse. Hij stopte nadat hij een record van 21 overwinningen en 1 onbeslist had weten op te bouwen. Thommie stopte omdat de druk voor hem te groot werd. Hij was toch de zoon van Thom Harinck.”

“Thommie besloot zich vanaf dat moment volledig te richten op het trainersvak. Hij groeide uit tot een graag geziene leermeester bij Chakuriki. Hij nam het roer van me over als ik bijvoorbeeld naar het buitenland moest met een leerling. We vulden elkaar goed aan en vormden een uitstekend duo.”

“Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Terwijl ik er alles aan deed om mijn leerlingen van de drugs af te houden, vond Thommie daar zijn uitweg in. Hij had het drugsgebruik op een bepaald moment niet meer in de hand. Thommie raakte ernstig verslaafd.”

Afgrond

“Het ging van kwaad tot erger. Hij ging zoveel gebruiken dat hij niet langer normaal kon functioneren. Er waren periodes waarin hij beloftes deed om clean te worden. Ik probeerde hem daarin te helpen. Echter trok de wereld om hem heen hem dieper de afgrond in. Thommie kon nooit nee zeggen, hij was te lief. Helaas is gebleken dat deze doelgroep er het vaakst aan onderdoor gaat. “

“Het drugsgebruik van Thommie vrat niet alleen aan hem, maar ook aan zijn omgeving. Hij had een leuke vriendin, maar die vertrok waardoor Thommie op zichzelf belandde. Het vrat ook aan onze relatie. Dat ik hem meerdere keren moest wegsturen uit de sportschool omdat hij onder de invloed van drank of drugs was, maakte het er allemaal niet beter op.”

“Een aantal dagen voor zijn dood kwam Thommie nog langs in de sportschool. Hij zag er vreselijk uit. Je kon aan hem zien dat hij verslagen was. Hij had de strijd verloren.”

Humor

“Ik denk nog vaak aan mijn mooie momenten met Thommie. Onze tijd in de sportschool, maar ook tijdens de K-1 in Japan. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de successen van Chakuriki.

Thommie had ook ontzettend veel humor. Hij kreeg iedereen aan het lachen met zijn Amsterdamse humor. Er waren tijden dat ik over de grond rolde van het lachen. Die herinneringen zijn me erg dierbaar. We leken best veel op elkaar.”

“Er had zoveel in kunnen zitten voor Thommie. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.”