Andy Ruiz Jr. moet nog maar eens goed overwegen of hij in 2020 deel wil nemen aan de Olmypische Spelen. Hij loopt dan namelijk het risico om zich in de nabije toekomst te kronen tot wereldkampioen bij de boksbond World Boxing Council.

WBC-president Mauricio Sulaiman is een felle tegenstander van profboksers op de Olympische Spelen. Hij is van mening dat alleen amateurboksers thuishoren op het internationale toernooi.

“Het is onacceptabel en zou niet erkend moeten worden door fans en experts. Het (olympisch amateurboksen en profboksen, red.) zijn twee totaal verschillende sporten. De situatie is erg gevaarlijk geworden. We kunnen dit niet accepteren,” aldus Sulaiman tegen ESPN.

Profboksers die toch in actie te komen tijdens de Olympische Spelen hangt bij de grootste boksbond ter wereld een fikse schorsing boven het hoofd. De WBC hanteert schorsingen van minimaal twee jaar.

Mocht Ruiz volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen, dan kan de Mexicaan op zijn vroegst in 2022 om de prestigieuze titel vechten.