Tyrone Spong krijgt niet langer de unieke kans om Oleksandr Usyk te verwelkomen in zijn zwaargewichtdebuut. Eddie Hearn (Matchroom Boxing) meldt dat Spong is betrapt op het gebruik van doping.

De Voluntary Anti-Doping Association (Vada) heeft sporen van clomifeen aangetroffen bij de 34-jarige Surinamer. Spong is voorlopig geschorst terwijl de State of Illinois commission de zaak onderzoekt.

“Het is een kwalijke zaak dat er mensen zijn die de makkelijke weg nemen door vals te spelen terwijl een ander er hard voor moet werken,'” aldus Egis Klimas, de manager van Usyk in gesprek met ESPN. “Het is respectloos. Usyk was niet blij toen hij het nieuws te horen kreeg.”

Spong zou aankomend weekend in de Wintrust Arena in Chicago in actie komen tegen Usyk. De ongeslagen bokser, die woont en traint in Miami, is na 14 partijen ongeslagen. Hij verruilde in 2015 zijn imposante kickbokslooopbaan voor een carrière in de Sweet Science.

Usyk is een voormalig olympisch kampioen en tevens de eerste bokser die de cruisergewichttitels van de 4 grote boksbonden gelijktijdig in zijn bezit had. De Oekraïner won vorig jaar de Muhammad Ali Trophy en werd door het gerenommeerde blad Ring Magazine, ESPN, Yahoo Sports en CBS Sports uitgeroepen tot Vechter van het Jaar.

Het management van Usyk is inmiddels bezig met een plaatsvervanger voor Spong.