De uitslag van de laatste dopingtest die bij Tyrone Spong is afgenomen is negatief binnengekomen. Dat kondigde de Surinamer zaterdag aan op Instagram.

“Ik heb zojuist een brief ontvangen van de VADA waarin staat dat er in mijn derde en tevens laatste urinemonster, die op 2 oktober is afgenomen, geen sporen van verboden substanties zijn aangetroffen,” aldus Spong. “Zoals ik reeds aangegeven heb ben ik vrij van doping. De vorige resultaten zijn incorrect of gemanipuleerd. Wie is verantwoordelijk voor deze actie? Het is een schande dat mij deze kans is ontnomen.”

Spong zag eerder deze week de unieke kans om met Oleksandr Usyk de ring in te stappen in rook opgaan. De in Miami woonachtige vechtsporter denkt dat het management van Usyk hem als een te groot risico beschouwt en er daarom met de testen geknoeid zou kunnen zijn.

“Zijn team en ik weten dat ik een erg groot risico ben en hem pijn had kunnen doen. Ze hadden een uitweg nodig om zich te behoeden van totale schaamte.”

Eddie Hearn, de manager van Usyk, vindt het eveneens jammer dat het gevecht afgeblazen is, maar volgens hem valt dat maar aan één persoon te wijten. “Ik zou ook willen dat het gevecht doorging, maar helaas is hij bij de andere twee controles tegen de lamp gelopen en om die reden zal de commissie hem geen licentie verstrekken.”