Het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam mocht donderdagavond voor de dertiende maal als podium dienen van de Ben Bril Memorial; een hommage aan de jongste deelnemer aan de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928.

Het programma werd dit jaar gesierd met onder meer een gevecht om de Nederlandse titel tussen Xavier Köhlen en Denis Krieger, de Grote Prijs van Amsterdam en een partij tussen Gino Kanters en Anatoli Hunanyan.

Grote Prijs van Amsterdam

Chico Kwasi schreef voor de tweede maal in zijn carrière de Grote Prijs van Amsterdam op zijn naam. Hij beet in het toernooi het spits af tegen Bukenya Nasser uit Utrecht. Kwasi won nipt op punten en mocht het in de finale opnemen tegen Jan Julius Humme, die op zijn beurt Abdillah el Ballouti versloeg.

Een echte finale werd het niet aangezien Humme al snel twee keer achter elkaar tegen het canvas werd gewerkt. Kwasi sprak vervolgens het publiek toe waarbij hij aangaf te hopen op een serieuze bokspartij. “Anders moet ik voor de derde keer de Grote Prijs van Amsterdam winnen,” aldus Kwasi.

Nederlandse titel

De zesde partij van de avond was een zogenoemde prestatiepartij tussen Xavier Köhlen en Denis Krieger. Hierbij kon Köhlen de Nederlandse titel in de klasse tot 69 kilogram bemachtigen bij winst of een onbeslist. Bij een onbeslist besluit de jury of Köhlen voldoende prestatie heeft geleverd om de titel in ontvangst te mogen nemen. Op deze manier won Ben Bril Memorial-icoon Barry Groenteman de titel in 2012.

De bokser uit Sittard liet het niet zover komen. Hij bokste technisch en beheerst en versloeg met groots machtsvertoon zijn Duitse opponent op punten.

Oude bekende

Rafik Harutjunjan, ook een oude bekende van het jaarlijks terugkerende evenement, nam het na een lange periode van afwezigheid op tegen de ervaren bokser Damian Leonardo Yapur. Harutjunjan kreeg de winst alles behalve cadeau.

Hij mocht dan aanzienlijk sneller zijn dan de Argentijn, Yapur stond zijn mannetje en liet zich niet van de wijs brengen door het snelle in- en uitstappen van Harutjunjan. In de zesde ronde kreeg de Bosschenaar twee keer een harde stoot op zijn linkeroog met als gevolg een fikse snee onder zijn wenkbrauw. De ringarts onderzocht de wond meermaals en even leek het erop dat de partij gestopt zou worden, maar Harutjunjan mocht door.

In zijn hoek, maar ook bij de vechters liep de emotie hoog op met als uiteindelijk resultaat een overwinning voor Harutjunjan door middel van een unanieme beslissing.

Overeind

Gino Kanters, een Amsterdammer met een kickboksachtergrond die een aantal jaar geleden succesvol de overstap heeft gemaakt naar het boksen, vocht in de laatste partij van de avond tegen de Anatoli Hunanyan.

Kanters begon de partij sterk en leek deze ook voortijdig te gaan beslissen, maar Hunanyan leek bij elke klap die hij ontving sterker te worden en bleef tot in de laatste minuut goed overeind. Hij schreef uiteindelijk nog drie rondes op zijn naam. Het was echter niet voldoende om de partij te winnen.