In juni zette Andy Ruiz in New York de bokswereld op zijn kop door tegen alle verwachtingen in Anthony Joshua te verslaan. Zaterdagavond stonden de heren opnieuw tegenover elkaar in de boksring en ditmaal nam Joshua revanche.

De Clash On The Dunes werd afgewerkt in de onlangs voltooide Diriyah Arena. 15.000 toeschouwers zagen hoe de overwinning na twaalf rondes met ruime scores (118-110, 118-110 en 119-109) werd toegekend aan Joshua, die 2019 begon en nu dus afsluit als wereldkampioen bij de WBA, IBF, WBO en IBO.

“Ik ben gewend om mijn tegenstanders knock-out te slaan, maar dat pakte de laatste keer niet goed uit. Ik heb aan mezelf gewerkt en de nederlaag recht weten te zetten,” aldus Joshua. “Ik heb enorm veel respect voor Andy. Ik wilde vanavond een masterclass neerzetten en aan iedereen de sweet science van deze sport laten zien. Het gaat om een ander raken en zelf niet geraakt worden.”

De rematch tussen Joshua en Ruiz was een schim van de eerste ontmoeting. Waar Ruiz, Joshua in juni nog enkele malen tegen het canvas wist te slaan, bleef een knockdown of knock-out ditmaal uit.

Joshua maakte ditmaal wel goed gebruik van zijn voordeel in lengte en reach. De 30-jarige Brit draaide vrijwel de gehele partij om de alsmaar aanvallende Ruiz heen en belaagde hem vanuit alle hoeken met stoten.

Ruiz, die er vrijwel de hele avond niet aan te pas kwam, raakte naarmate het einde van de wedstrijd naderde alsmaar gefrustreerder. Hij uitte dit in de twaalfde ronde en nodigde Joshua uit om van korte afstand met elkaar te boksen. Joshua ging niet in op de uitnodiging van de Amerikaan en besloot daarentegen de wedstrijd veilig uit te boksen.

“Het was zijn avond. Ik heb mezelf niet goed genoeg voorbereid. Anthony Joshua daarentegen heeft het uitstekend gedaan. Ik rende te veel achter hem aan. Er was te veel twijfel. Ik zal het de volgende keer beter doen,” aldus Ruiz na zijn tweede nederlaag uit zijn carrière.