Tyson Fury heeft zaterdag in Las Vegas een einde gemaakt aan de hegemonie van Deontay Wilder. De Brit won in de zevende ronde door middel van technisch knock-out en is de nieuwe wereldkampioen bij de boksbond WBC.

Controverse

De eerste ontmoeting tussen Fury en Wilder vond plaats in december 2018 en eindigde na twaalf rondes in een gelijkspel. Fury, die in dat gevecht twee keer neergeslagen werd maar wel het leeuwendeel van de wedstrijd domineerde, had die avond volgens menigeen de overwinning toegekend moeten krijgen.

Kanonnenvoer

Fury (31) had in de rematch met de oud-olympiër opnieuw de touwtjes in handen. Fury, technischer en sneller dan zijn opponent, maakte het Wilder knap lastig met zijn jabs en wist de afstand uitstekend te beperken.

Het eerste succes kwam op de naam van Fury te staan. Hij sloeg Wilder in de derde ronde tegen het canvas met een stoot tegen het oor. Wilder hervatte de wedstrijd, maar kwam vanaf dat moment nooit meer in zijn spel. Hij diende in de daaropvolgende rondes als kanonnenvoer voor The Gypsy King.

Fury sloeg Wilder in de vijfde ronde opnieuw neer, ditmaal met een stoot op het lichaam. Wilder, wankelend op zijn benen en happend naar lucht, vocht op strijdlust door, maar het was een kwestie van tijd tot de genadeklap zou vallen.

In de zevende ronde werd de bokser uit Tuscaloosa uit zijn lijden verlost. De trainer van Wilder besloot de handdoek in de ring te werpen omdat er constant bloed uit het oor van zijn pupil bleef stromen. Wilder protesteerde aanvankelijk, maar gaf later toe dat hij van de ‘betere man’ verloren had.

2015

Wilder was sinds 2015 wereldkampioen bij de World Boxing Council. Hij wist sindsdien tien maal op rij met succes de wereldtitel van de meest prestigieuze boksbond te verdedigen.

Fury is na Lennox Lewis en Frank Bruno de derde bokser van Britse komaf die de wereldtitel van de World Boxing Council wist te veroveren.