Marco van den Broek runt sportschool Combat Sports Academy in Helmond en geeft normaal gesproken 6 dagen per week les. Toen sloeg de coronacrisis toe. De overheid nam drastische maatregelen: alle scholen, cafés en restaurants en sportclubs moeten hun deuren tot nader bericht sluiten. “Het is nu de taak om je hoofd koel te houden en de situatie op een positieve manier te benaderen.”

Het eerste wat je dagelijks in de media leest of hoort zijn de desastreuze gevolgen dat COVID-19 met zich meebrengt. Dagelijks overlijden er talloze mensen aan het virus of raken besmet. Bedrijven gaan failliet of raken in geldnood omdat er geen inkomsten zijn en als gevolg daarvan worden werknemers op straat gezet.

Hoewel het makkelijk is om mee te gaan in de negatieve spiraal en de handdoek in de ring te gooien, is bij de pakken neerzitten geen optie voor Van den Broek. “Buig elke negatieve gedachte om in een positieve. Haal het beste uit jezelf naar boven. Als je ondernemer bent, kijk dan naar wat je kunt doen om je bedrijf draaiende te houden,” aldus Van den Broek in gesprek met R1N.

“Zet al je opties op papier en werk deze uit. Wees creatief, kom met nieuwe ideeën. Toen de ingrijpende maatregelen aangekondigd werden, zijn wij direct begonnen met het maken van plannen. Wij hebben onze leden een stem gegeven door hen te vragen wat zij graag zouden willen zien. Het resultaat mag er wezen. Onze leden kunnen nu vanuit huis blijven trainen met behulp van onze app.”

“Omdat wij het ook belangrijk vinden dat het contact met onze leden niet verwatert, is het mogelijk om via de app met elkaar te communiceren door middel van tekst, beeld en audio. Op de app verschijnen video’s om je conditie mee op peil te houden en je techniek op te schroeven, maar ook wordt er aandacht besteed aan voeding. Onze leden zijn razend enthousiast!”

De coronacrisis brengt volgens Van den Broek niet alleen negatieve gevolgen met zich mee. “Mensen worden creatiever. Mensen komen met oplossingen waar je normaal gesproken niet snel aan zou hebben gedacht. De steun en warme berichtjes die wij van onze leden krijgen zijn ongekend.”

De boodschap die Van den Broek voor zijn collega’s heeft is om het contact met elkaar in stand te houden. “Laat elkaar niet vallen! Laat zien dat je er voor elkaar bent.”