Cem Senol heeft met de 100-man kumite een bedrag van 2.710 euro opgehaald voor Stichting Hartekind. Senol voltooide in februari de ultieme test in het Kyokushin Karate.

“Er zijn inmiddels wat weken verstreken sinds de 100-man kumite. Wat mij betreft een bijzonder zware uitdaging en een ontzettende zware test. Het was erg bijzonder om te mogen doen en bijzonder om mee te maken.”

“Er hebben veel mensen meegewerkt om de 100-man kumite te realiseren. Het was een unieke samenwerking. Dat heeft uiteindelijk dit unieke bedrag opgeleverd dat ik mag uitreiken aan Stichting Hartekind. Osu.”

De karateka uit Katwijk wist eind februari in zijn thuisstad honderd wedstrijden van anderhalve minuut uit te vechten. In de laatste wedstrijd mocht Senol het opnemen tegen zijn leraar, kancho Gerard Gordeau.

Senol is na Loek Hollander (1967) de tweede Nederlander die de 100-man kumite op zijn naam heeft weten te schrijven.

Oyama

De 100-man kumite werd in de 20ste eeuw geĆÆntroduceerd door Masutatsu Oyama. De Japanner, tevens de grondlegger van het Kyokushin Karate, is tot op heden de enige persoon die de 100-man kumite drie keer heeft voltooid.

Shihan Judd Reid, een oud-leerling van Oyama, omschreef de 100-man kumite eens als onmenselijk. De Australiƫr besloot desondanks om in 2010 de test af te leggen en deed dit met succes.