De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft samen met de Koninklijke Nederlandse Krachtsport & Fitness Bond, Judo Bond Nederland en de Nederlandse Boksbond een brandbrief geschreven aan ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

De VA en de bonden luiden de noodklok naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei. Ze vrezen dat commerciële en niet-commerciële sportscholen, maar ook organisaties die sport koppelen aan sociaal en maatschappelijk werk zullen verdwijnen indien zij tot 1 september hun adem moeten inhouden.

Perspectief

“Wij zijn ons ervan bewust dat wij in economische zin geen uitzonderlijke positie innemen. We staan in een flinke rij van sectoren en instellingen die het moeilijk hebben. Dat wij nu toch onze stem laten horen, is omdat wij hetzelfde perspectief nodig hebben dat u veel van hen al heeft geboden. Namelijk: zicht op overleving. Dat perspectief hebben wij helaas nog niet gekregen,” concluderen de partijen.

“Een aantal sectoren en instellingen mag in de komende weken de deuren al openen, en heeft daarmee zicht op broodnodige inkomsten. Het perspectief dat wij op de persconferentie van 6 mei voorgeschoteld kregen, is dat van sluiting tot 1 september. En om het onomwonden te zeggen: dat zullen velen van ons niet halen.”

“Daarmee zouden wij belangrijke sportinfrastructuur, in decennia opgebouwd, voorgoed verliezen. Sportscholen die Nederlanders naar de wereldtop brachten en ons land olympische medailles en grote faam bezorgden. Die zorgen voor volle stadions en miljoenen tv-kijkers. Maar die ook in de levens van honderdduizenden ‘gewone’ Nederlanders een zeer belangrijke rol vervullen. Die hen eigenwaarde, zelfbeheersing, ontplooiing, vriendschappen voor het leven en een betere gezondheid geven.”

Weerstand

De VA en de bonden concluderen dat sportscholen kunnen bijdragen aan het versterken van de weerstand van de bevolking en van de leden niet kan worden verwacht dat zij contributie blijven betalen voor een dichte deur.

“Decennia aan investeringen worden teniet gedaan als we in de komende maanden een kaalslag laten plaatsvinden. En wij kunnen niet van onze leden verwachten dat zij ons overeind houden door maandenlang te blijven betalen voor een dichte deur. “

“Wij zijn geen virologen en gelukkig ook niet belast met de ingewikkelde en beladen keuzes die u op dit moment moet maken. Wij hebben ons keurig geconformeerd aan alle voorschriften zoals die vanuit de overheid zijn uitgevaardigd. Maar we zien nu dat onze sportscholen dreigen te verdwijnen, terwijl dit echt niet onvermijdelijk is. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom willen we zo snel mogelijk met u om tafel. Om te kijken hoe we met behulp van onze sterke protocollen, veilig en verantwoord de deuren eerder weer kunnen openen. Of hoe u de ondernemers in deze sector anders perspectief kunt bieden om deze crisis te overleven. “