Oscar De La Hoya is in 1996 bedreigd door Mexicaanse drugskartels. De CEO van Golden Boy Promotions ontving de bedreigingen voorafgaand aan zijn titelgevecht tegen Julio Cesar Chavez.

In een interview met Yahoo Sports onthulde De La Hoya dat de drugskartels hem hadden bezocht en onder druk hadden gezet. “Leden van de kartels bezochten me tijdens mijn trainingskamp. Ze kwamen naar Big Bear om me te bedreigen. Wie weet wat er zou gebeuren? Het was te gek voor worden,” aldus De La Hoya.

De meervoudig wereldkampioen ontving ook van hogerhand bedreigingen. “De Mexicaanse regering dreigde dat als ik de Mexicaanse vlag op mijn broek zou dragen, wat ik normaal gesproken altijd deed, ik nooit meer het land in mocht. Ik heb de brief, die door president Zedillo is ondertekend, nog altijd in mijn bezit.”

De La Hoya versloeg Chavez in de zomer van ’96 in de vierde ronde op technisch knock-out. De bokslegendes stonden ruim twee jaar later opnieuw tegenover elkaar in de boksring. Ditmaal had De La Hoya acht rondes nodig om de overwinning veilig te stellen.