Tyson Fury gelooft dat hij aan het ‘kruis genageld zou zijn’ als hij een soortgelijke speech had gegeven als Anthony Joshua onlangs deed tijdens een Black Lives Matter-protest in Watford.

Joshua kreeg eerder deze maand een storm aan kritiek over zich heen nadat hij zich volgens menigeen racistisch had uitgelaten in een speech. De meervoudig bokskampioen raadde de zwarte gemeenschap af om geld uit te geven in winkels en bedrijven van blanke eigenaren, maar alleen nog te investeren in bedrijven van zwarte eigenaren.

Eddie Hearn, de promotor van Joshua, zei later dat de speech niet door Joshua was geschreven, maar alleen door hem werd opgelezen.

Fury is van mening dat hij met een dergelijk speech nooit was weggekomen. “Als ik had gezegd om geen aankopen te doen in winkels van zwarte of Aziatische eigenaren dan zou ik net als Jezus Christus aan het kruis genageld worden,” zei Fury tegen Behind the Gloves.

“Weet je wat het met Joshua is. Hij heeft normaal Eddie die voor hem praat en al zijn mediaverplichtingen vervuld. Zelfs de speech die hij oplas is voor hem opgeschreven. Er is niets spontaan of gepland. Eddie was waarschijnlijk vanwege de lockdown niet aanwezig anders had hij wel een trap onder zijn kont gekregen.”

Fury zegt dat hij vanwege zijn zigeunerafkomst als zijn hele leven met discriminatie kampt, maar dat voor hem geen reden is om mensen van een andere afkomst te haten. “Ik ben iemand die het totaal niet uitmaakt welke kleur je hebt of waar je vandaan komt. Voor mij is iedereen gelijk.”