Er is een nieuwe onbetwiste wereldkampioen in het lichtgewicht. Teofimo Lopez heeft zaterdag in Las Vegas de titels van de WBA, WBO, WBC en The Ring aan zijn palmares toegevoegd. De 23-jarige Amerikaan was al titelhouder bij de International Boxing Federation.

In de MGM Grand verraste Lopez vriend en vijand door de zegereeks van Vasyl Lomachenko te stoppen. De Oekraïner leed zijn eerste nederlaag in 14 wedstrijden en was torenhoog favoriet voor de winst.

Lomachenko, die alom wordt beschouwd als één van de meest technische en tactische boksers aller tijden, liet het overgrote deel van de eerste helft van de wedstrijd weinig van zich zien. Lopez profiteerde daar optimaal van. De jonge bokser uit Brooklyn was actiever en had naarmate de tweede helft van de wedstrijd van start ging een enorme voorsprong opgebouwd.

Lomachenko leefde vanaf de zevende ronde op en werd meermaals gevaarlijk. Lopez stond echter zijn mannetje en ondanks het advies van zijn vader om de wedstrijd voorzichtig uit te boksen, ging hij mee in iedere aanval van zijn opponent.

Het oordeel van de jury luidde na twaalf rondes unaniem in het voordeel van Lopez: 16-112, 117-111 en 119-109.

“Het is tijd voor de nieuwe generatie en het is aan mij om hen de weg te wijzen,” zei Lopez, die zijn 16e zege op rij boekte. “Ik heb alles gegeven.”

Lomachenko, die na het horen van de uitslag de ring uitstormde, leed zijn tweede nederlaag in zestien wedstrijden.