De wedstrijd tussen de meest gevreesde bokser aller tijden en een voormalig wereldkampioen in vier gewichtsklassen is nabij. Mike Tyson stapt zaterdagavond voor het eerst sinds 2005 de boksring in om het in een demonstratiewedstrijd op te nemen tegen Roy Jones Jr.

In juli zette Tyson de bokswereld op zijn kop door aan te kondigen dat hij na een periode van 15 jaar afwezigheid zijn rentree maakt in de boksring. The Baddest Man on the Planet kwam niet meer in actie sinds hij in de zomer van 2005 verrassend onderuit ging tegen Kevin McBride.

Voor de 51-jarige Jones Jr. is het minder lang geleden sinds hij voor de laatste keer tussen de touwen klom. De Amerikaan boekte in februari 2018 zijn vierde overwinning op rij door Scott Sigmon op punten te kloppen.

Demonstratie of echte wedstrijd?

Hoewel Tyson blijft volhouden dat hij er alles aan zal doen om Jones Jr. knock-out te slaan, is dit volgens Andy Foster, executive director van de California State Athletic Commission, uitgesloten. Foster zegt dat het om een harde sparringswedstrijd gaat en een knock-out daarom niet toegestaan is.

Ryan Kavanaugh, de eigenaar van het social media platform Triller, sprak Foster eerder deze week tegen. Volgens hem mag de ontmoeting tussen de bokslegendes wel gezien worden als een echte wedstrijd en zijn knock-outs wel toegestaan. Kavanaugh kwam later terug op deze uitspraken.

De California State Athletic Commission houdt toezicht op de wedstrijd, die uiteindelijk twee winnaars zal opleveren. De World Boxing Council (WBC) reikt aan zowel Tyson als Jones Jr. een kampioenschapsriem uit.

Wat valt er te verdienen?

Als we de berichtgeving van The Athletic moeten geloven, dan strijkt Tyson een bedrag van maar liefst 10 miljoen dollar op. Tyson houdt daar naar eigen zeggen geen dollar aan over. Hij heeft besloten om de volledige opbrengst te doneren aan verschillende goede doelen.

Jones Jr. moet het met een aanzienlijk lager bedrag doen. Hij mag 3 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven.

Noemenswaardig

Tyson mag zich tot op de dag van vandaag de jongste zwaargewichtkampioen aller tijden noemen. De bokser uit Brownsville kroonde zich in 1986 op 20-jarige leeftijd tot wereldkampioen door Trevor Berbick binnen twee rondes op knock-out te verslaan.

Tyson haalde in de zomer van 1997 het wereldnieuws door een stuk van het oor van Evander Holyfield af te bijten. Holyfield werd uitgeroepen tot winnaar nadat Tyson gediskwalificeerd werd. Het gevecht zou uiteindelijk de boeken ingaan als de bite fight.

Jones Jr. is in tegenstelling tot Tyson van nature geen zwaargewicht. Hij begon zijn carrière als super middengewicht om uiteindelijk een zwaargewichttitel te veroveren, iets wat niemand hem tot op heden niet na wist te doen.

Jones Jr. werd twee keer uitgeroepen tot vechter van het jaar; namelijk in 1994 door The Ring en in 2003 door de World Boxing Hall of Fame. De Boxing Writers Association of America gaf Jones Jr. de titel vechter van het decennium voor zijn imposante prestaties die hij in de jaren 90 leverde.

Gelijkenissen

Tyson en Jones Jr. veroverden in hun carrière allebei de wereldtitel van de World Boxing Association (WBA). Tyson deed dat in 1987 en Jones Jr. in 2003.

Waar te zien?

De wedstrijd wordt in Nederland niet uitgezonden op televisie, maar is wel live te volgen via een stream op de website van het Algemeen Dagblad.

De wedstrijd tussen Tyson en Jones Jr. vindt naar verwachting omstreeks vijf uur ‘s ochtend splaats.

Tale of the Tape

Mike Tyson

leeftijd: 54
nickname: Iron Mike, Baddest Man on the Planet
record: 50-6-2NC
lengte: 178 centimeter
reach: 180 centimeter
stand: orthodox

Roy Jones Jr.

leeftijd: 51
nickname: Captain Hook
record: 66-9
lengte: 180 centimeter
reach: 188 centimeter
stand: orthodox