De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) en de Dopingautoriteit slaan de handen ineen voor een schone sportcultuur. De VA kondigde donderdag aan dat er structureel op doping gecontroleerd gaat worden in het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (MMA).

Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, licht de samenwerking toe: “Sporten die in de olympische organisatiestructuur vallen, hebben automatisch te maken met dopingcontroles. Omdat deze vechtsporten daar niet binnen vallen, moesten promotors en kleine bonden dat zelf organiseren, en dat bleek vrijwel ondoenlijk. Nu er met de Nederlandse Vechtsportautoriteit meer structuur in de Nederlandse vechtsportwereld is gekomen, is het mogelijk geworden om een samenwerking te sluiten met de Dopingautoriteit.”

De Nederlandse Vechtsportautoriteit geeft aan dat er normaliter zo’n 7.000 wedstrijden op jaarbasis afgewerkt worden in Nederland. Ruim de helft van de participanten is minderjarig. De Nederlandse Vechtsportautoriteit benadrukt mede om die reden het belang van een schone sportcultuur.

De Nederlandse Vechtsportautoriteit en Dopingautoriteit gaan in het eerste kwartaal van 2021 van start met een uitgebreide voorlichtingscampagne. Hiermee willen ze alle wedstrijdsporters en hun begeleiders voorbereiden op de dopingcontroles. Aspecten als voedingssupplementen, geneesmiddelen en medische dispensaties komen aan bod tijdens deze campagne.

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) zal zich als onafhankelijk orgaan ontfermen over mogelijke tuchtprocedures.