Het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten heeft donderdag aangekondigd dat er sancties worden opgelegd aan een aantal personen en bedrijven die in verband worden gebracht met de omstreden Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.

Kadyrov wordt beschuldigd van talloze ontvoeringen, marteling, homohaat en buitenrechtelijke executies. Hij wordt genoemd als het brein achter de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja in februari 2009.

De Verenigde Staten leggen onder meer sancties op aan mixed martial arts-organisatie Absolute Championship Akhmat en sportschool Akhmat MMA Fight Club.

Kadyrov staat bekend als een fervent vechtsportliefhebber. Hij nodigt al jaren grote namen uit de vechtsportwereld uit als gast om zijn vechtsportevenementen bij te wonen of om seminars te verzorgen in zijn sportschool.

Badr Hari (GLORY), Alexander Gustafsson (UFC), Mike Tyson en Frankie Edgar (UFC) zijn slechts enkele van de talloze namen die op de uitnodiging van Kadyrov zijn ingegaan. In 2019 reisde UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov af naar Tsjetsjenië om te dineren met Kadyrov.

De sancties die worden opgelegd komen voort uit de Magnitsky Act. Middels deze wet kunnen de Verenigde Staten alle eigendommen en belangen in eigendommen van personen of bedrijven die in verband worden gebracht met het schenden van mensenrechten die zich in de Verenigde Staten bevinden bevriezen.